Hoe verhoog ik het rendement van mijn vastgoedbelegging?

In de blog “Netto aanvangsrendement: de werkelijk opbrengst van je vastgoedbelegging” wordt duidelijk dat er eigenlijk maar twee manieren zijn om je netto aanvangsrendement te verhogen, namelijk:

  • Goedkoper inkopen
  • Hogere netto huurinkomsten

Goedkoper vastgoed inkopen is de beste manier om het rendement van je vastgoedbelegging te verhogen. Met lagere kosten door inkoop en dezelfde huurinkomsten stijgt het rendement. Ook bouw je eigen vermogen op in je deal. Als je vastgoed koopt voor € 180.000,- terwijl de taxateur het waardeert op € 200.000,- heb je eigenlijk gelijk een buffer van € 20.000,- gerealiseerd.

Naast goedkoper inkopen zijn er eindeloos veel manieren waarop je meer netto huuropbrengst kunt realiseren, bijvoorbeeld:

  • Je kunt renoveren/verbouwen waardoor je een hogere huurprijs realiseert. Het nadeel van deze aankoop is dat er meer eigen geld benodigd is.
  • Je kunt kleinere ruimtes gaan verhuren of kamers waardoor de huuropbrengst stijgt. Hiermee stijgen ook vaak je beheers -en onderhoudskosten.
  • Je kunt besparen door bepaalde werkzaamheden zelf te doen, bijvoorbeeld de verhuur of het beheer. Maarja.. je eigen tijd is ook kostbaar dus daar moet je rekening mee houden!

Kortom, je kunt je netto rendement verhogen door goedkoper in te kopen of juist minder kosten te maken. Als je goedkoper inkoopt kun je je return on investment verhogen door minder eigen geld in je belegging te stoppen. Dat kan als de taxatiewaarde hoger ligt dan de koopsom. Je kan immers 75% of meer financieren van de taxatiewaarde. Daardoor kun je meer financieren en stijgt je return on investment. Uiteraard stijgt hierdoor ook je risicoprofiel dus daar moet je wel rekening mee houden!

Het is je vast opgevallen dat alle mogelijkheden gericht zijn op inkomen en niet op waardegroei. Het punt is dat waardegroei bij een belegging niet zelf kan worden beïnvloed. Sommige beleggers calculeren een waardegroei in van een aantal procent per jaar als onderdeel van het totale rendement. Natuurlijk moet je waardegroei niet vergeten maar je kunt het mijn inziens niet standaard opnemen in je rekenmodel. Als je groei opneemt impliceert dit namelijk dat het sowieso gaat gebeuren….